Oppositie veel tamtam, weinig wol
De oppositie onder aanvoering van PvdA maakte veel tamtam over de vermindering van de 100% kwijtschelding. Op zich terecht: want het was een dom voorstel, de kosten om 10% te incasseren door het Noordelijk Belastingkantoor vielen vrijwel weg tegen de opbrengst. Alle ingezetenen betalen al de WOZ voor het watersyteem, hetzij rechtstreeks ( eigen woningbezitters), hetzij via de huisbaas ( huurders). Met elkaar brengen zij bijna 50% van de begroting voor het watersysteem op. Daarnaast worden zij als ingezetenen belast met 28% ingezetenenheffing. Dat laatste percentage is vastgesteld met behulp van ook deze partijen (uitgezonderd nieuwkomers als 50+ en PvdD) die nu ketelmuziek maken.
Maar het tegenvoorstel van de oppositie in december 2021 was nog slechter. Dan draaiden alle belastingbetalers op voor de kosten. De één laten betalen voor de ander is ook geen goed plan als iedereen last heeft van prijsstijgingen. Eind maart 2022 tovert men het idee weer uit de hoge hoed: weer hetzelfde plan. Niet erg handig als verliezers weer met hetzelfde plan te komen. De coalitie moet dan twee keer nee zeggen. De oppositie kregen veel tamtam in de media voor en na de bijeenkomsten. Maar het bleef een spel voor de bühne.
Lagere Lasten Burger vindt het beschamend dat deze partijen over de ruggen van de minstbetalenden electraal winst proberen te krijgen. Selectieve verontwaardiging, zonder zelf een oplossing aan te dragen. Van enige creativiteit is geen sprake.
Lagere Lasten Burger heeft bij de landelijke belastingvoorstellen al aangegeven dat de ingezetenenheffing moet worden afgeschaft. De waterveiligheid ( dijken) laten betalen op basis van WOZ, de wateraan-/afvoer op basis van m2. Een duidelijk overzichtelijk systeem. Dat zou helpen in een goede lastenverdeling. Maar daar hoorde je deze partijen niet over. Dat was voor de huidige waterschapsbestuurders een brug te ver.