Bestuur Wetterskip Fryslân akkoord met combimodel
Op 17 november ging het Algemeen Bestuur van het Wetterskip in meerderheid 17-8) akkoord met het voorstel van de Unie over het combimodel.Kritek kwam ook van Lagere Lasten Burger: het nieuwe stelsel is niet gericht op oorzaker betaalt. Daarmee begon het: dat was de opdracht uit het OESO rapport (2014). Voor ons is dat de kosten in rekening worden gebracht waar ze gemaakt worden. Het personeel vertelt ons: wij werken voor 85% voor de boer, deze betalen 24% van de kosten watersysteem. Of zo Sjerp de Jong zegt: " Boeren moate soargje foar streksum iten en net tarje op de beurs fan hja dy tafallich yn it gebeid wenje."
ingewikkeld systeem
Op 2 november hebben vragen gesteld aan het lid van de stuurgroep Bé de Winter. Hij kon of wou geen antwoord geven
Hieronder de vragen: 1.Wat voor zin heeft het een ingewikkeld systeem te vervangen door een nog ingewikkelder systeem?
2. Wat voor zin heeft het systeem waar een aantal waterschappen tegen de grenzen aanlopen te vervangen door een systeem waar aan het begin al drie waterschappen niet al voldoen en later iedereen last van heeft.
3. Hoe kan het dat van 8 gebiedskenmerken op blz 5 en 6 er 3 in het systeem naar voren komen, maar 5 niet? Geen primaire keringen, geen regionale keringen, bemalen of afstromend ( laag/hoog nederland), en recreatie.
Drie urgente zaken zijn niet opgenomen: grote weeffout: veel kosten op ingezetenen, tweepersoonhuishouding voor drie, verschil zuivering huishoudens en bedrijven. Het combimodel is niet uit leggen, zal niet bestendig zijn in de planperiode 2025-2035, en geeft in de toekomst meer ellende dan het oplost. Ook voor WF: twee voorbeelden:
Voorbeeld 1:als WF natuur wil afschaffen unaniem op nul wil brengen dan kan het niet.
Voorbeeld 2: als WF de plusvoorzieningen in rekening wil brengen en wil volledig compenseren in ongebouwd dan kan dat niet.
Aparte WOZ tarief voor bedrijven binnen het combimodel zijn wij wel mee akkoord. Een amendement van geborgd bedrijven werd wegestemd. Gemeenten hebben dat al sinds 1998 en werkt daar goed. Woningen en niet-woningen gelijk op. Zal ook gelden voor boerderijen, tenzij 70% regeling er is.
Een amendement van geborgd ongebouwd om rustig in alle categorieën om te geaan met wijzigingen haalde het wel dankzij Lagere Lasten Burger
Ingezetenen blijven te veel betalen in Fryslân in vergelijking tot de andere waterschappen: 80% boven, gebouwd 53%, 46% ongebouwd en 7% natuur boven de ondergrens. Unie was op de goede weg, had verder moeten denken 6 maand allerlei modellen A en A’, op het laatst model H, later verbeterd model H, nog weer later apart tarief bedrijven.Wij zeggen: ga maar verder denken, dit systeem is niet uit leggen.
Lagere Lasten Burger gaf in een stemverklaring mee dat wij tegen een machtiging voor watersysteemheffing omdat in het toekomstig systeem niet is geborgd dat de veroorzaker meer gaat betalen en omdat het systeem niet uitlegbaar is.
Tegen een machtiging van zuiveringsheffing omdat de tweepersoonshouding nog altijd voor drie wordt aangeslagen en er verschil tussen huishoudens en bedrijven.
LLB was voor een machtiging van meekoppelkansen als het maar niet een sint-juttemislijst wordt.